2014. május 15., csütörtök

Machiavellizmus és korai környezet

A machiavellista személyiségvonások kialakulásának vizsgálata már a kezdetektől foglalkoztatta a kutatókat. A kérdésfeltevés azonban elsősorban a machiavellizmus "átörökítése" volt. A vizsgálati eredmények két - látszólag ellentmondásos - eredményt hoztak. A komplementer hipotézis értelmében a machiavellista, manipulatív szülők gyermekei manipulálhatóvá válnak, míg a magukat manipulálni hagyó szülők gyermekei lesznek machiavellisták. Ezzel szemben az utánzásos, modelláló hipotézist alátámasztó eredmények is születtek. Ezek szerint a machiavellista szülők gyermekei maguk is machiavellisták lesznek - eltanulják szüleiktől ezt a viselkedést. Az ellentmondás a vizsgálatban résztvevő gyermekek különböző életkorával oldható fel. A hat évesnél fiatalabb gyermekek szüleikét kiegészítő személyközi stratégiát követtek, míg a hat évesnél idősebb gyerekek - akiknél már a szülői értékek átvétele megtörtént, vagy folyamatban van - a machiavellista viselkedés tekintetében is modellként tekintettek szüleikre.
Az elmúlt évtizedektől a vizsgálatok arra is kiterjedtek, hogyan befolyásolja a szülői bánásmód a machiavellizmus szintjét. Ezek a kutatások alátámasztják a korábbiakban ismertetett evolúciós hipotézist, miszerint a machiavellizmus a korai környezeti jelzésekre - nevezetesen az érzelmileg hideg szülői bánásmódra - adott válasz.


A blog a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program című kiemelt projekt keretében készül. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése