2014. május 16., péntek

Első eredmények - machiavellizmus és észlelt családműködés serdülőkorban

Birkás Béla kollégámmal végzett közös vizsgálatunkban (az eredeti angol nyelvű publikáció elérhető itt) 366 középiskolás diák vett részt (átlag életkor: 17,27 év; 239 lány). Kutatásunk célja annak felderítése volt, hogyan észlelik a machiavellista serdülők családjuk működését kevésbé machiavellista kortársaikhoz képest. Három hipotézist állítottunk fel:

  1. Mivel a machiavellisták egocentrikus, önmagukkal elfoglalt, mások érzelmi állapota iránt csekély fogékonyságot mutató személyek, úgy gondoltuk, hogy a machiavellista serdülők családjukat szétesettebbnek érzékelik, mint kevésbé machiavellista kortársaik. Ezekre a szétesett családokra a lojalitás hiánya, a túlhangsúlyozott önállóság és az egymás iránti érdektelenség jellemző.
  2. Mivel a machiavellista serdülők lelki nehézségeiket viselkedéses formában jelenítik meg, és általánosságban is az alulszabályozottság jellemzi őket, azt vártuk, hogy családjaik kaotikusabbak. Ezekben a kaotikus családokban a hiányos fegyelmezés, az átlátható szabályok hiánya ahhoz vezet, hogy a gyermekek nem tudnak megfelelő önszabályozást kialakítani.
  3. Harmadrészt azt vártuk, hogy a machiavellista serdülők által észlelt kevésbé kiegyensúlyozott családi környezet negatívabb kommunikációs mintázatokkal társul.


Hipotéziseink teszteléséhez szüleik beleegyezése után arra kértük a serdülőket, hogy töltsék ki a Mach-IV Kérdőívet és az Olson-féle Családtesztet (FACES-IV). Az adatok (itt nem részletezett) statisztikai feldolgozása alapján mindhárom hipotézisünk igazolódott:

  • a machiavellista serdülők szétesettebbnek és kevésbé összetartónak látják családjukat (mint kevésbé machiavellista társaik)
  • a machiavellista serdülők kevésbé rugalmasnak, kevésbé merevnek és kaotikusabbnak észlelik családjuk működését (mint kevésbé machiavellista társaik)
  • a machiavellista serdülők beszámolói szerint családjukban a kommunikáció minősége gyengébb (mint kevésbé machiavellista társaik)

Ezen kívül azt is találtuk, hogy a machiavellista attitűddel inkább rendelkező serdülők kevésbé voltak elégedettek családi életükkel, mint kevésbé machiavellista társaik.

Az eredményeket a kutatás korrelációs elrendezésének megfelelően kell kezelnünk. Vizsgálatunk nem ad egyértelmű választ arra, hogy a fentiekben vázolt családi működés okozza-e a machiavellista világlátást, vagy a más formában létrejövő "machiavellista szemüvegen" keresztül látszik ilyennek a család működése. Ezt a kérdést a későbbiekben longitudinális vizsgálatok tudnák megválaszolni.


A blog a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program című kiemelt projekt keretében készül. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése